Zima a ptaki

Jastrząb gołębiarz, występujący również pod inną nazwą jastrzębia zwyczajnego, to dużych rozmiarów ptak drapieżny, który pochodzi z rodziny jastrzębiowatych. Miejscem, które wybrał sobie ten gatunek ptaka do zamieszkiwania, jest przede wszystkim strefa lasu iglastego znajdująca się na północnej półkuli globu ziemskiego. Jastrzębia gołębiarza zobaczyć można więc w Europie, Azji, Ameryce Północnej oraz północnych rejonach Afryki.

Jastrząb gołębiarz należy raczej do ptaków będących gatunkiem osiadłym. Koczowanie gatunku zauważa się tylko i wyłącznie poza okresem lęgowym, kiedy to ptaki zamieszkujące chłodniejsze rejony Ameryki Północnej i Azji lecą w kierunku obszarów, które charakteryzują się odrobinę bardziej sprzyjającym klimatem. W Polsce jastrząb gołębiarz występuje bardzo nielicznie, a przychodząca zima jest dla niego pretekstem do dalekich podróży, podczas których poszukuje wystarczająco ciepłego klimatu.

Ptaki zimą

Wierzch ciała dorosłych osobników jastrzębia gołębiarza jest szaro popielata. Inny jest z kolei spód, którego jasny popiel pokryty jest dodatkowo poprzecznymi, falistymi prążkami. Traktuje się to jako niezwykle charakterystyczną cechą morfologii  jastrzębia gołębiarza.

Inaczej wyglądają natomiast młode osobniki, których wierzch ciała jest mocniej brązowy, a faliste prążki zastąpione są przez plamki, których kształt przyrównuje się do spadających kropel wody. Samice i samce jastrzębia gołębiarza różnią się wielkością. Zarówno długość ciała, długość ogona jak i rozpiętość skrzydeł ma większe wartości u samicy. Jastrząb gołębiarz to samotnik, który partnera poszukuje tylko w trakcie okresu godowego. Jego skryty oraz tryb życia i milczące usposobienie to kolejne cechy, które są typowe dla tego właśnie ptaka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *