Ciekawe ubarwienie ptaków

Sójka to reprezentant rodziny krukowatych. Jest średniej wielkości ptakiem, który występuje w prawie całej Euroazji oraz pólnocno-zachodniej części  Afryki. Również w Polsce gatunek ten śmiało uznać można za rozpowszechniony. Sójkę uznaje się za jednego z najbardziej barwnych ptaków z rodziny krukowatych, które spotyka się na terenie całej Europy. Jego nieprzeciętne zestawienie czerwonobrązowego koloru ciała z przeplatającą się czernią i niebieskim kolorem na skrzydłach, powoduje, że ptak ten jest wybitnie prosty do rozpoznania.

Samiec i samica sójki posiadają to samo ubarwienie , a także bardzo zbliżone do siebie gabaryty. Niesamowite prążkowane pióra sojki szalenie często można zobaczyć w spadających liściach z drzew, ponieważ to właśnie jesienią ptaki te się pierzą, gubiąc swoje pióra. Pióra sojki mogą zdradzić bardzo {dużo|wiele o niej samej.

Ptaki ubarwienie

Wystarczy zaledwie jedno pióro, by doświadczony ornitolog, potrafił określić, w jakim wieku jest jego właściciel. Wszystko jest zasługą niebiesko-czarnych prążków, na bazie których można podać wiek tych ptaków. Długość ciała sojki osiąga najwyżej 35 centymetrów. Rozpiętość skrzydeł tego ptaka mieści się w kolei w przedziale od 52 do 58 centymetrów. Czytaj dalej Ciekawe ubarwienie ptaków

Ptaki – tryb koczujący czy wędrowny?

Jednym z przedstawicieli mysikrólikowatych (zaliczanych też wcześniej do pokrzewkowatych) jest mysikrólik zwyczajny. Ptak ten zamieszkuje niemalże całą Europę, która najliczniej oblegana jest zdecydowanie w środkowej i wschodniej części. Gatunki te nierzadko docierają też aż po wschodnią Syberię, a także Azji Mniejszej. Izolowane populacje tego gatunku ptaka znajdują się dodatkowo w północnej części Azji oraz Ameryce Północnej.

Tryb życia mysikrólika zwyczajnego jest różny, bowiem po części uznaje się go za osiadły, a częściowo za wędrowny oraz koczujący. Zima jest dla tego gatunku okresem, w którym udaje się w kierunku południowej Europy czy też północnej Afryki. W Polsce mysikrólik pospolity upodobał sobie świerkowe lasy górskie oraz zlokalizowaną na północy kraju puszcze: Augustowską, Knyszyńską i Białowieską.

Ptaki wędrują

Jest to gatunek rozpowszechniony na obszarze naszego kraju, a jego najmniejszą najniższą liczebność zauważa się w tych rejonach, w których nie występują wspomniane lasy świerkowe. Mysikrólik zwyczajny jest najmniejszym ptakiem na obszarze całego kontynentu. Mimo, że wiele razy za najmniejszego ptaka uznaje się strzyżyka, to właśnie sięgający najwyżej 9 centymetry długości mysikrólik, posiada w tej kategorii niepodważalne pierwsze miejsce na podium. Czytaj dalej Ptaki – tryb koczujący czy wędrowny?

Zima a ptaki

Jastrząb gołębiarz, występujący również pod inną nazwą jastrzębia zwyczajnego, to dużych rozmiarów ptak drapieżny, który pochodzi z rodziny jastrzębiowatych. Miejscem, które wybrał sobie ten gatunek ptaka do zamieszkiwania, jest przede wszystkim strefa lasu iglastego znajdująca się na północnej półkuli globu ziemskiego. Jastrzębia gołębiarza zobaczyć można więc w Europie, Azji, Ameryce Północnej oraz północnych rejonach Afryki.

Jastrząb gołębiarz należy raczej do ptaków będących gatunkiem osiadłym. Koczowanie gatunku zauważa się tylko i wyłącznie poza okresem lęgowym, kiedy to ptaki zamieszkujące chłodniejsze rejony Ameryki Północnej i Azji lecą w kierunku obszarów, które charakteryzują się odrobinę bardziej sprzyjającym klimatem. W Polsce jastrząb gołębiarz występuje bardzo nielicznie, a przychodząca zima jest dla niego pretekstem do dalekich podróży, podczas których poszukuje wystarczająco ciepłego klimatu.

Ptaki zimą

Wierzch ciała dorosłych osobników jastrzębia gołębiarza jest szaro popielata. Inny jest z kolei spód, którego jasny popiel pokryty jest dodatkowo poprzecznymi, falistymi prążkami. Traktuje się to jako niezwykle charakterystyczną cechą morfologii  jastrzębia gołębiarza. Czytaj dalej Zima a ptaki